fredag, oktober 28, 2005

Terror-celler sprængt i Danmark og Bosnien

Der begynder efterhånden at komme flere og flere detaljer frem i sagen om den danske terror-celle. Der er indtil videre 6 arresterede i sagen:

I Sarajevo, anholdt 19. Oktober:
  1. En 18-årig mand med tyrkisk statsborgerskab, men dansk opholdstilladelse og bopæl i København.
  2. En 19-årig mand med både svensk og montenegrinsk statsborgerskab og havde haft bopæl i Kungsälv i Sverige siden i sommers. Han var indvandret til Sverige med sine forældre i starten af 1990erne.

En tredje mand, en bosnier, bliver også arresteret den 19. oktober, men bliver siden løsladt igen. Den 28. oktober bliver yderligere fire mand anholdt i Storkøbenhavn:

  1. En 16-årig dreng af mellemøstlig herkomst med bopæl i Brøndby.
  2. En 16-årig dreng af mellemøstlig herkomst med bopæl i København.
  3. En 18-årig mand af mellemøstlig herkomst med bopæl i Brøndby.
  4. En 20-årig mand af mellemøstlig herkomst med bopæl på Frederiksberg.
De er alle fire opvokset i Danmark, men kun én har dansk statsborgerskab. Tre bor stadig hjemme hos deres forældre. For de to´s vedkommende er deres konvertering til ekstrem islam først sket inden for det sidste års tid. Alle seks arresterede kendte hinanden på forhånd.

Efter hvad der hidtil er blevet offentliggjort, starter sagen for godt en måned siden, da tyrkeren fra Danmark og Montenegrineren fra Sverige sammen rejser til Bosnien. Takket være tips fra det svenske sikkerhedspoliti SÄPO (om montenegrineren) og den tyrkiske efterretningstjeneste (om tyrkeren) er de bosniske myndigheder stort set opmærksomme på de to terroristspirer fra starten af.

I løbet af de næste uger flytter de fra lejlighed til lejlighed mens de samler våben og sprængstoffer, og ender til sidst i en (deres tredje) lejlighed i Sarajevo-forstaden Illidza, som de lejer af en bosnier. Forberedelser bliver truffet til at sende våben og sprængstoffer til Danmark af det lager, de efterhånden har fået opbygget (automatvåben, ammunition, snigskytte-geværer og 30-35 kilogram sprængstoffer). Det lader til at have været tildannelsen af en del af de oplagrede sprængstofferne til et bælte til en selvmordsbomber, der gjorde udslaget for de bosniske myndigheder, og det bosniske politi slår til mod to adresser den 19. oktober.

Under razziaen mod tyrkerens og montenegrinerens lejlighed forsøger disse at forhindre politiet i at komme ind, og en af dem trækker en pistol. Begge overmandes dog og arresteres. Deres bosniske udlejer aresteres også, men løslades siden.

De bosniske myndigheder giver også et tip til deres danske kolleger under efterforskningen, hvorefter PET begynder telefon-aflytning af i hvert fald de fire fundamentalister, der siden arresteres. Da politiet mener at have en bekræftet mistanke til de fire slår de til mod adskillige adresser den 27. oktober og arresterer 25 mennesker. Ud over de fire drejer det sig om 21 venner og familie-medlemmer, der dog løslades hurtigt.

Under husundersøgelserne beslaglægges blandt andet 200.000 kroner i kontanter, computere, mobiltelefoner, adressebøger og telefinlister. I tiden efter foretages talrige yderligere husundersøgelser, men indtil videre er der ikke foretaget flere arrestationer.

Det er så her, vi står nu.

Hvis nogen har brug for links til nogen del af det ovenstående kan jeg kontaktes gennem kommentar-sektionen.

Henrik