onsdag, oktober 26, 2005

Lette tab i Irak

Stort set samtlige medier har deltaget i dødekulten omkring det faktum at antallet af amerikanske soldater, der er døde i Mellemøsten nu er nået op på 2000. Samtidig glemte samme medier dog at tage et par ting i betragtning:

  1. Tallet inkluderer soldater omkomne ved drukneulykker, biluheld og lignende - tab det amerikanske militær ville have lidt også i fredstid hjemme i USA. Af de 2000 er tæt på en fjerdedel omkommet i bil-uheld, drukneulykker og deslige, ikke kamphandlinger (se her, husk at skifte "all countries" ud med "U.S. only" i det lille vindue midt på siden).
  2. Arbejdsulykker og sygdom har hvert år af Krigen mod Terror kostet flere soldater livet end kamphandlinger - selv hvis man tager tab i Afghanistan og Filippinerne med (tallene findes til og med 2004 - se her)
  3. Modsat hvad man ellers skulle tro hvis man følger medierne, er tabene i Irak faktisk historisk lave. Sammenlign med Vietnam, hvor alene de to første år efter den amerikanske intervention kostede over 8.000 mand livet, og det hvor amerikanerne allerede fra start af kunne støtte sig til hundredtusindvis af Sydvietnamesiske soldater (se her).

Henrik