fredag, juni 03, 2005

Dobbeltmoral, BBC-style

Som nogle måske har opdaget (og andre desperat kæmpet for ikke at lægge mærke til), så hersker der en betydelig dobbeltmoral i de fleste europæiske medier når det drejer sig om Israel og de ikke-Israelske jødiske Palæstinensere. BBC har altid været min yndling når det drejer sig om dobbeltmoralen, fordi den ved dem er så nem at udpege, især i deres artiklers overskrifter. I forgårs kom de så igen med et eksempel:
Jerusalem 'to raze 88 Arab homes'

Man skal grave ned i artiklen før man finder ud af at de 88 arabiske "hjem" faktisk er bygget illegalt på offentlig jord, og så endda kun i følgende form:

Mr Shetrit (chefen for Jerusalems´ tekniske forvaltning - Henrik) is quoted as saying that most of the homes are illegal and he wants to build an archaeological park.

Han bliver altså "citeret" for at husene er illegale - det er ikke noget de faktisk er. Tilsvarende er det kun ham der vil lave en arkæologisk park, ikke Jerusalems bystyre - han er altså rigtig ond når han bare sådan vil ødelægge 88 "hjem" og lave et eller andet arkæologisk diller-daller.

Resten af historien er så om hvordan Israelerne er onde, hvordan araberne har appelleret ordren (mere senere om det), hvordan Israelerne er onde, og om hvordan de faktisk slet ikke vil lave en arkæologisk park, men bare vil forbinde nogle "bosættelser" (hvorfor ikke "landsbyer" som når Araberne bosætter sig?) med hinanden.

Fair nok. Sammenlign så med en lignende BBC-historie hvor det er PA (administrationen i dele af den arabiske del af Palæstina) der ødelægger "hjem". Her er overskriften lidt anderledes:
Palestinians raze illegal shacks

Palestinian leader Mahmoud Abbas has sent bulldozers to demolish buildings put up illegally in Gaza City in the start of a crackdown on lawlessness.

Many buildings have been illegally built on public land by militants, security men and unlicensed traders.

Javelja. Denne gang er hjemmene - nå nej, "skurene" - altså ikke bare illegale, nej, det at de jævnes med jorden er simpelthen et udtryk for at man slår ned på "lovløshed".

På dansk hedder noget sådant dobbeltmoral.

Lagde de forøvrigt mærke til, at araberne i Jerusalem havde appelleret afgørelsen om at deres skure skulle fjernes? Araberne i Gaza er godt klar over at sådan noget kommer man ikke langt med i arabisk-regerede lande, så de nøjes med at råbe på erstatning, noget der er notorisk umuligt at få hos den Palæstinensiske Administration - PA har helt andre ting at tage sig til.

Tag bare hvordan genopbygningen af Jenin blev ordnet af PA - Ægypten donerer tusindvis af tons cement til discountpriser til at bygge nye hjem til araberne i Jenin, cement som PA prompte sælger videre til de Israelske firmaer der bygger den såkaldte "Apartheid-mur".

Bagefter kan PA så tude over hvor onde Israelerne er, når de faktisk BYGGER muren. Der forøvrigt har ledt til et drastisk fald i Arabiske terrorangreb ind i Israel.

Henrik