søndag, juli 17, 2005

Hvordan en nyhed twistes

Som før påpeget her på bloggen lader det til at medierne har en kærlighedsaffære med den tit-nævnte Lancet-rapport, der gerne citeres for at "100.000 irakere" er blevet dræbt på grund af invasionen. Problemet er jo så, at denne rapport - ud over at være blevet grundigt diskrediteret - snart er et år gammel.

Nu er der jo så det, at de der betalte for at få den fejlbehæftede rapport lavet ikke så godt kan lade den ligge - og da slet ikke når den nu så belejliget siger netop det de gerne vil have den til.

Ser De, i Schweitz sidder "Small Arms Survey", en organisation der netop har udgivet en rapport der - ud over at være en reel guldmine for informationer om dødsfald i forbindelse med konflikter - også har det problematiske mål at tilskrive så mange dødsfald som overhovedet muligt til skydevåben (deraf navnet). Derfor vælger de da også at bruge de diskrediterede tal fra Lancet-studiet som de har betalt for (sammen med Center for International Emergency, Disaster and Refugee Studies ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health), da det er dem der leverer det højest mulige tal - nemlig 39.000. Det er så der problemerne starter.

Påstanden om 39.000 bygger på sammenlagt 21 "voldelige dødsfald". Enogtyve! Dertil kommer at de "voldelige dødsfald" ifølge Lancet-rapporten:


includes 12 violent deaths not attributed to coalition forces, including 11 men and one woman. Of these, two were attributed to anti-coalition forces, two were of unknown origin, seven were criminal murders, and one was from the previous regime during the invasion.

Man holder sig in mente hvor fejlbehæftet Lancet-tallene er i forvejen, og Small Arms Survey siger da også i deres egen rapport følgende:


Of these 100,000 estimated excess deaths, about 40 per cent—an estimated 39,000 deaths—may be the direct result of combat or armed violence
I medierne bliver det så - med undladelsen af et lille ord til (ABC):


Around 39,000 Iraqis have been killed as a direct result of combat or armed violence since the US-led invasion, a figure considerably higher than previous estimates.

Det udsagn kan så gives endnu et vrid i overskriften:


39,000 Iraqis killed in fighting

Smart, ikke?

Så kan man også samtidig (som samtlige andre medier) vælge at se bort fra at FN har udsendt en rapport der - på baggrund at undersøgelsen af 22.000 husstande i alle Iraks provinser påviser at merdødeligheden blandt irakere ligger (eller lå, da undersøgelsen blev lavet sent sidste år) på mellem 18 og 29.000.

Sammenlign med Lancet-undersøgelsen, der baserer sig på kun 900 husstande i 11 provinser, og når frem til et gæt på mellem 8 og 194.000.

Henrik