onsdag, oktober 12, 2005

Guerillakrig i Tyrkiet

Jeg har i nogen tid haft lyst til at lave et indlæg om den guerilla-krig, der er ved at starte op igen blandt Tyrkiets kurdere. Forneden kan i se det billede, jeg har kunnet konsturere ud fra google´s nyheds-søgemaskine. Kurdernes eget billede kan ses her.

Lidt om navne: organisationen der fører kampen for Kurderne i Tyrkiet kaldes normalt PKK. Det er imidlertid dens gamle navn. Den skiftede navn i 2002 til KADEK, og i 2003 til Kongra-Gel eller bare KDK. I det nedenstående bruger jeg bare PKK.

Fredag, 9. September:
- Fire PKK-guerillaer, en af dem en kvinde, bliver dræbt af tyrkiske sikkerhedsstyrker ved landsbyen Cicekli i Tunceli-provinsen.
- Yderligere en "terrorist" bliver dræbt i landsbyen Yaylakonak.

Søndag, 11. September:
- En tyrkisk soldat bliver dræbt, og to andre såret da kurdiske oprørere angriber en gendarmeri-station. Stationen er rimeligvist den "militære post" der nævnes her, hvor det nævnes at den lå nær landsbyen Yazkonagi i Bingöl-provinsen.
- PKK-guerillaer dræber fire tyrkiske soldater, deriblandt en sergent, i en ildkamp nær Sirnak. En mand såres.

Torsdag, 15. September:
- To tyrkiske soldater bliver dræbt, seks andre såret, da deres bil kører over en landmine lagt af PKK i Semdinli-regionen i Hakkari-provinsen.

Lørdag-Søndag 17.-18. September:
- Kurdiske guerillaer åbner ild mod en politistation i byen Van, og dræber to politifolk.

Mandag, 19. September:
- PKK-guerillaer kidnapper borgmesteren i landsbyen Calaca, Abdulkerim Kilic.

Tirsdag, 20. September:
- To tyrkiske soldater bliver såret, da PKK angriber en militærpost i landsbyen Asmakaya i Bingöl-provinsen.

Onsdag, 21 September:
- Anadolu nyhedsagenturet meddeler, at PKK i løbet af den seneste måneds erklærede våbenhvile fra organisationens side har dræbt 11 tyrkiske soldater, og såret 13 andre. De tyrkiske sikkerhedsstyrker har i samme tidsrum dræbt 30 "terrorister" og arresteret to.

Torsdag, 22. September
- Tyrkiske sikkerhedsstyrker dræber tre PKK-guerillaer i byen Van, og sårer to andre.
- En tyrkisk soldat bliver dræbt og fem såret, da deres bil kører over en landmine på vejen mellem Siirt og Eruh.

Mandag 26. September:
- PKK-guerillaer dræber to landsby-vagter på vejen mellem byerne Sirnak og Hakkari.

Tirsdag, 27. September:
- PKK-guerillaer dræber to landsby-vagter på vejen mellem byerne Sirnak og Hakkari.
- Ifølge Reuters har kampe i Tyrkiet kostet 123 mennesker livet i løbet af de sidste tre måneder, sammenlignet med kun 14 i hele 2003.

Onsdag, 28. September:
- Tyrkisk politi får et tip om, at PKK-guerillaer vil begå et angreb, og sætter vejspærringer op. Ved en af vejspærringerne nægter en bil at stoppe, og passagererne åbner ild og sårer tre politifolk. Politiet skyder igen, og dræber begge passagerer i bilen. Politiet finder to kalashikov´er, ammunition og to håndgranater i bilen. Iflg en anden kilde er en af de dræbte i bilen taxi-chaufføren Edip Aydin Gül.

Søndag, 2. Oktober:
- En bombe eksploderer i Yuksekova i Hakkari-provinsen. Da politiet kommer til for at undersøge forholdene eksploderer en anden bombe, og sårer fire af dem.
- En demonstrant bliver dræbt, da politiet åbner ild på kurdere, der demonstrerer for løsladelse af PKKs fængslede leder Abdullah Öcalan.

Onsdag, 5. Oktober:
- En bombe eksploderer i en sko-butik i Oral forretnings-centeret i den europæiske del af Istanbul, dræber en og sårer syv. Politiet mener den dræbte og to af de sårede var igang med at bygge bomben, da den gik af ved et uheld.

Torsdag, 6. Oktober:
- PKK afslutter den ensidige våbenhvile organisationen erklærede den 20. august.

Lørdag, 8. Oktober:
- PKK-guerillaer opretter en vejspærring på vejen mellem Midyat by i Mardin-provinsen og Idil by i Sirnak-provinsen, og kidnapper politimanden Hakan Acil fra en af de stoppede biler.

Søndag, 9. Oktober:
- 8.000 tyrkiske soldater støttet af helikoptere begynder en offensiv mod kurdiske oprørere i Tunceli-provinsen.
- En minibus kører på en landmine lagt af PKK, og syv civilister bliver såret.

Mandag, 10. Oktober:
- Tyrkiske soldater dræber tre kurdiske oprørere i Tunceli-provinsen. Andetsteds stopper kurdiske oprørere en politimands bil ved en vejspærring de har oprettet, og kidnapper ham.
- Tre tyrkiske soldater bliver såret i Yayladere by i Bingöl-provinsen, da deres militær-køretøj rammer en mine plantet af PKK.
- Ifølge en ny rapport dør 46,5% af de, der kæmper i Kurdistans bjerge for PKK inden for to år. 21,3% dør efter mellem 2 og 4 år, og 21,3% mellem 4 og 8 år. Kun ni procent overlever mere end 8 år.

Tirsdag, 11. Oktober
- Et barn såret sammen med seks andre civile i lørdags, da deres bil rammer en mine plantet af PKK i byen Van i Van-provinsen, dør.

Onsdag, 12. Oktober: Kurdiske guerillaer dræber 5 tyrkiske soldater i en ildkamp i landsbyen Cirali i Tunceli-provinsen

Henrik