torsdag, august 04, 2005

Hvid slavehandel

BBC sendte som del af en gennemgående kampagne for at vi alle i Europa skal have dårlig samvittighed i går første afsnit af en serie om den britiske slavehandels historie. I den anledning er der også blevet puttet en side med "10 ting om britisk slaveri" online. Ud over diverse harmløse ting indeholder den feks følgende:

8. Slavery in the British empire came to an end after a rebellion led by the Jamaican slave Sam Sharpe. Sharpe's original plan was to use non-violent passive resistance to end slavery. He was the Martin Luther King of the 19th Century.

Bortset fra, at Martin Luther King faktisk ikke bare talte om ikke-vold, men også praktiserede det. Sharpe´s "ikke-voldelige" oprør startede med at oprørerne brænder de hvides huse ned til grunden og dræber 14 af dem. Flere hundrede oprørere døde oså, enten under selve oprøret eller retssagerne der fulgte efter.

Det lyder ikke meget som King, vel?

Dertil kommer så, at BBC vælger at fremstille den britiske slavehandel (surprise, surprise) som noget hvide udsatte sorte for. Til at starte med var det imidlertid en handel med hovedsageligt hvide, irske, slaver. I 1637 var 69% af befolkningen på Montserrat feks irske slaver.

Henrik