tirsdag, juni 07, 2005

Selvmordsterrorismens logik

Little Green Footballs lader Tigerhawk nedsable Robert A. Pape´s teorier om selvmords-terrorisme - se selv hvordan gennem linket. Selv om jeg sådan set er enig i den kritik de kommer med har Pape imidertid nogle betragtninger som man ikke kan komme udenom. Og dem kunne jeg sådan set godt tænke mig at bringe ud til et videre publikum.

Pape har nemlig begået en artikel (siden ekspanderet til en bog) om selvmordsterrorisme, hvori han ved at ordne de 188 tilfælde af selvmordsterrorisme der har været mellem 1980 og 2001 mener at kunne se vise mønstre. Han indordner således 179 af angrebene i 16 forskellige kampagner plus 9 løsrevne tilfælde.

Det er forøvrigt her vigtigt igen at understrege at Papes artikel udelukkende handler om selvmords-terrorisme - han ser totalt bort fra normale terror- og guerilla-angreb.

Ved at se på disse 16 kampagner når Pape frem til fem konklusioner (konklusioner er resumeret af mig - se selv i artiklen hvis De ikke tror mig):
1) Selvmordsterrorisme er ikke bare selvmord med sprængstoffer - det er en taktik anvendt af grupper for at opnå specifikke mål, og som sådan stopper anvendelsen også når det mål er opnået.

Som sådan en fornuftig konklusion. Problemet er, at Pape intet har at have påstanden om at selvmordsangrebene holder op ved målopfyldelse i, da ingen af de grupper han behandler faktisk har opnået deres mål.
2) Selvmordsterrorisme bliver anvendt specifikt for at opnå mål knyttet til opnåelse af hvad terroristerne opfatter som national selvbestemmelse, og anvendes kun mod demokratiske lande.

Hvad angår de demokratiske lande som mål har manden ret inden for de rammer han afstikker. Der hvor folk (og jeg med) er uenige med ham er med hans formulering "national selvbestemmelse". Pape mener med den at kunne udelukke islamisk fundamentalisme som nogensomhelst motiverende faktor, og peger her på LTTE (De Tamilske Tigre) som beviset - Tamilerne er jo ikke (nå ja: for en stor dels vedkommende) muslimer. Pape peger ikke så meget på at Tamilerne er hinduer, som at LTTE er en marxistisk-leninistisk organisation.

Problemet er det, at bare fordi der er en anden ideologi (marxisme-leninismen) der også kan finde på at engagere i selvmordsterrorisme udelukker det jo ikke islam som inspirationskilde. Især ikke når man indser at hvis man sorterer de tamilske marxister fra, så er HVER EVIG ENESTE selvmordsbomber Pape kunne finde muslim.
Pr en anmeldelse af Papes bog her begyndte Tamilerne også først med deres selvmordsangreb efter at have haft deres personnel i træningslejre i Libanon.

Man skal for øvrigt lægge mærke til, at "national selvbestemmelse" ikke er en neutral størrelse. I og med at det er terroristerne der formulerer målene er det også dem der definerer over hvilket territorium der skal selvbestemmes. I Palæstina betyder det således udslettelsen af Israel. Hvad angår al-Qaeda betyder det kristen ecakuering af samtlige territorier der nogensidne har været muslimske - først og fremmest Spanien, men reelt også hele Balkan op til og med Ungarn, Sicilien osv.
3) Terroristerne har oplevet at selvmordsterrorisme lader dem opnå de mål de sætter sig selv overfor demokratier, hvilket har opmuntret dem til ikke bare at fortsætte, men gå efter større angreb, flere skader, flere dræbte.

Det er denne del af artiklen der faktisk er mest interessant, måske især fordi den viser hvordan både amerikansk og israelsk eftergivenhed overfor selvmordsterroristerne (i hhv 80erne og 80erne og de tidlige 90ere) har været med til at give terroristerne det indtryk. Læs selv artiklen - den er det værd.
4) Selv om "moderat" (hans formulering, ikke min) selvmordsterrorisme mod demokratier leder til opnåelsen af moderate mål vil mere ambitiøs selvmords-terrorisme ikke lede til opnåelsen af mere ambitiøse mål. Der er ting intet land vil give terrorister.

Siger næsten sig selv. Lader ikke til at være gået op for terroristerne endnu.
5) Den bedste måde at mindske (ikke udrydde) selvmordsterrorisme er at demokratierne mindsker sandsynligheden for at de kan gennemføre deres angreb. Hverken eftergivenhed eller militære operationer vil alene medføre dette, og øgede ressourcer bør istedet bruges på grænsekontrol og indre sikkerhed.

Nogle ser dette som et angreb på især amerikanske udenlands engagementer i muslimske lande - det er det nok også hvis man skal tro den anmeldelse jeg har linket til tidligere.

Det gør imidlertid ikke at argumenterne ikke holder. Personligt synes jeg feks det lyder fornuftigt.

Men læs det hele selv....selv om man ikke er enig med manden er det en ret interessant artike. Den kan læses her (pdf-format), bogen kan købes her.

Hvis man - uvist af hvilken grund - har spørgsmål om artiklen, så er Robert Pape´s email-adresse r-pape@uchicago.edu, fisket fra University of Chicagos hjemmeside.

Henrik