lørdag, juli 02, 2005

Støt Bush!

Om nogle få dage kommer USA´s præsident Bush til Danmark. Det bliver kørt en massiv kampagne mod manden, og sandt at sige så virker den. Vi har fra Initiativet Fred og Frihed forsøgt at komme igennem i medierne med et mere sandfærdigt billede af Præsident Bush, men det er man ikke rigtig interesseret i - vi har jo ikke de rigtige meninger, og kaster for den sags skyld heller ikke med sten.

Jeg kunne lire en lang liste af om hvad Bush har fået ført igennem på ligestillings- og demokratiserings-fronten i især Mellemøsten, men det kan man sådan set lige så godt læste på IFFs hjemmeside her, under menupunktet "resultater".

Taget dagens fokus på nødhjælp til de fattige lande i betragtning, lad mig da bare koncentrere mig om det istedet:

Vi har i Europa en næsten orwelliansk mani med at kunne tænke og fordømme/naragtiggøre to modsatrettede ting ved USA på samme tid. Samtidig med at vi gør nar af USA fordi landet kører med dundrende budget- og handels-underskud, ja så brokker vi os over at de ikke gør det underskud større ved at pumpe uanede milliard-summer i de uudviklede lande.

Den i Europa så populære Clinton var godt klar over at sådan kritik bare skal ignoreres, så kan man sige et par pæne ord om miljøet, og ellers ikke gøre en døjt.

Præsident Bush er af en anden støbning. Tag fem simple initiativer:

1) Mens venstrefløjen lyver om at USA forbyder brug af kondomer i U-lande der modtager amerikanske penge til AIDS-bekæmpelse, ignorerer de fuldsændigt, at Bush har afsat ET HUNDREDE MILLIARDER KRONER til AIDS-bekæmpelse. Det er et et-tal med 11 nuller efter sig - 100.000.000.000 kroner. Disse penge går også til undervisning i brug af kondomer.

2) Mens resten af verdens bureaukrater sad på deres flade og stadig prøvede at finde Indonesien på et verdenskort i dagene efter tsunamien i december 2004, var amerikanske helikoptere allerede igang med at flyve nødhjælp ud til de ødelagte landsbyer. Mens de fem milliarder kroner USA lovede til nødhjælp i det katastroferamte område stort set alle er blevet brugt der, sidder feks de tyske bureaukrater stadig på 80% af de lovede penge.

3) Mens den selvfede venstrefløj demonstrerer og holder koncerter for at "henlede opmærksomhed" på Afrikas fattigdom AGERER Bush, og er i færd med at fordoble den årlige amerikanske hjælp til Afrika fra 25 milliarder kroner om året til 50 milliarder. I tal: 50.000.000.000 kroner. Og det er STADIG mens USA kører med underskud.

4) Fornylig var USA også med til at eftergive de 18 mest gældstyngede lande i verden en samlet gæld på godt 250 milliarder kroner til Verdensbanken, den Internationale Valutafond og den Afrikanske Udviklingsbank.

5) Dertil kommer et initiativ om, sammen med Storbritanniens Tony Blair at eftergive op til 32 lande deres gæld TOTALT så fremt de gennemfører bla demokratiske reformer.


Tænk på det, når du spekulerer på om du skal møde op til IFFs pro-USA demonstration.























Han gør også DIN verden til et bedre sted at være.

UPDATE:

Pr. BT, så er Bush også en mand man kan gå ud og få en øl med. Han skal være velkommen til at gøre det, hvis han har tid når han kommer forbi.

UPDATE II:

Et godt eksempel på at man skal dobbelt-tjekke sine kilder: når jeg ovenfor i forbindelse med tsunamien nævner at USA har givet 5 milliarder kroner og næsten har overført alt, mens tyskerne stadig sidder på 80% af deres bidrag, så er det en sammenblanding af specifikt statslig nødhjælp og alle andre overførsel til de trufne lande. Hvad angår specifikt statslig nødhjælp, så har USA overført 38% af pengene. Sammenlign med 15% for Tyskland og 13% for Frankrig.

USA har imidlertid også bidraget ud over specifik nødhjælp - sammen med gældslettelser for de trufne lande, økonomiske hjælpepakker og lignende har den amerikanske kongres iflg Berlingske Tidende på Bush´s initiativ skænket seks milliarder kronger - 6.000.000.000 kr. - til de nødstedte lande. Dertil kan man lægge yderligere 7 milliarder - 7.000.000.000 kr - der er blevet bidraget af private. Af disse penge er 10.000 dollars - godt 61.500 kroner - kommet direkte fra Bush´s egne lommer.

Sammenligninger landene imellem ser normalt bort fra sådan privat velgørenhed, fordi Europa har mere tradition for at gøre sådanne ting i statsligt regi. Sådan er det imidlertid ikke i USA. I 2003 gav amerikanerne sammenlagt 241 milliarder dollars - i danske kroner godt 1.500.000.000.000 kr. - til velgørenhed, et tal der kun inkluderer penge, ikke feks frivillig arbejdskraft. Det er noget nær 5.000 kroner fra hver Amerikaner fra spæd til olding.

UPDATE III:

Jeg glemte at inkludere en ting: den ovennævnte procentdel USA har brugt af afsatte penge til direkte statslig nødhjælp inkluderer heller ikke indsatsen af 16.000 soldater, 26 skibe, 58 helikoptere og 43 fly der begyndte at flyve hødhjælp ind til sultende landsbyer kort efter katastrofen. Dette igen iflg Berlingske Tidende-artiklen.

Henrik